Вдъхновения

Блог публикации


Как фермерите в Денвър узряха за идеята на солидарното земеделие

Десетки земеделци в Денвър, Колорадо, смятат, че техният пазар е узрял за разширяване на доставките на отгледани чрез солидарно земеделие продукти, но смятат, че растежът трябва да бъде стратегически, с нужното внимание към земята, водата и пазарната инфраструктура. Потребители на здравословни храни във Форт Колинс, Боулдър и източните предградия на […]


Годжи бери в Говежда

За поредна година община Враца организира традиционния есенен панаир, на който се показват само български стоки. Аз бях тръгнал на лов за нови контакти с производители на храни и напитки, но като цяло изложението се доминираше от традиционни занаяти. Вече бях писал за шипковите мармалади от Паволче и се зарадвах, […]


Как кооперативът FairShare печели от готварски книги и здравни застраховки

Осем души, които се интересуват от създаването на жива мрежа за местни храни в района на Медисън, Уисконсин, се срещат в края на 1992 г., за да обсъдят идеята за подкрепяно от общността земеделие. По това време в групата им, наречена Madison Eaters Revolutonary Front, не членуват фермери. “Така се […]


Как кооперативът на сестрите Сара, Джейми и Линди възпита вкус към местната храна

Най-големият кооператив в Сейнт Луис, щата Мисури, стартира през 2008 г. със 170 абонати, които само за пет години се удвояват. Днес те предлагат много продукти с добавена стойност, меса от различни местни ферми, пресни макаронени изделия, храни без глутен и ГМО. През 2007 г. родените в Сейнт Луис сестри […]


Фермата на Дейв Дюмареск храни хора с ниски доходи

  Фермата на земеделския производител Дейв в Масачузетс работи по програма за солидарно земеделие сред хора с ниски доходи. Тя е част от Североизточния алианс за биологично земеделие, който комбинира заинтересованите страни от секторите жилищно настаняване, обществено здраве и устойчиво селско стопанство. Фермерът Дейв Дюмареск се стреми да отговори на […]


Диво пиво по софийски

Александър Герджев е собственик на езиково училище в центъра на София. В него се обучават чужденци на български език. Но аз се срещам с него заради хобито му. Той произвежда занаятчийска бира. Говорим си в една градинка, скрита от шума на столичния град. Около нас падат кестени, симпатични момичета са […]


Кооперативът Penn’s Corner – мост между фермерите и крайните клиенти

Пам Брайън е била много объркана в първите години от съществуването на Penn’s Corner Farm Alliance. „Всичко, което исках, беше някой да ми помогне да продавам агнетата си на ресторантите в Питсбърг!”, казва собственичката на ферма Pucker Brush Farm в Шилокта, Пенсилвания, на 50 мили североизточно от Питсбърг. Нейното стопанство […]


Вдъхновенията на Новите успели за 2016 год.

  Конкурсът „Новите успели” беше най-вълнуващото събитие тази година, което награди общо 7 микро производителя, стартирали дейност през 2016 година. Инициативата имаше за цел да проучи и анализира стратегиите на малкия бизнес при навлизането му в крехкия пазарен сегмент за храни с лица и истории, печелещи по нов начин доверието на […]


Да комбинираш вкусовете на България

Нов магазин за български вина и качествени мезета отвори в София. Казва се “Купаж”, на “Солунска” 42. Открит е в началото на август 2017 г. Уговаряме си среща със собственика на бизнеса Александър Ангелов. Той има сериозен опит в тази дейност като собственик на сайта www.bgbakalia.com. Деловият ритъм в София […]


Фермата Elmwood Stock Farm като пример за солидарно земеделие

  Elmwood Stock Farm е сред най-големите, подкрепяни от общността ферми в американския щат Кентъки. Основана е на принципа на солидарното земеделие – модел, развит преди повече от 50 години в Азия, Америка и Западна Европа. Земеделието, подкрепяно от общността (Community Supported Agriculture – англ.), споделя идеите за солидарност, доверие, […]