Вдъхновения

Блог публикации


Майстор Пекар от Стария град

Пловдив има богата история и традиции в занаятите. В началото на месец юни 2017 г. в Стария град бе открита нова туристическа атракция – „Улица на занаятите“. Малко под Хисар капия, през тясното пространство под Етнографския музей, човек се озовава на ул. „Стръмна“. На номер три е хлебарят Георги Лефтеров. […]


Бутилка вино, сирене и изтънченият свят на Таня, Светла и Момчил

Ако в Кутията на Пандора е имало болести, които любопитството на богинята разпространило по земята, в кутиите на Таня, Светла и Момчил има лечение – за душата. Тримата приятели предлагат на изкушение бутилка вино, селектирано за потребителите с подходяща храна от професионални сомелиери. Изтънчената комбинация се доставя на клиента до […]


Хляб с любов при Миро и Деси

  Костинброд в края на града, близо до пазара и гарата. Такива са инструкциите, които получавам от Мирослав Рангелов, за да намеря хлебопекарната им. Горещ съботен ден в началото на юни, пазарен ден и много хора по улицата. Мирослав и неговата приятелка Десислава са под пара. Той зарежда поредната фурна […]

Хляб с любов при Миро и Деси

Бонбоненото царство на бившия банкер Володимир Дживага

  Животът на Володимир Дживага и съпругата му Татяна изглежда съвсем подреден и спокоен до преди две години и половина. Той е успешен банкер в Украйна, тя е маникюристка и се грижи за двете им деца. През есента на 2014 г. започва войната в Източна Украйна. Семейството живее в Одеса […]


Английска класика в месото

  Посещението ми на изложението „Уикенд Туризъм“ в Русе не предполагаше да се натъкна на подобна находка. На един от щандовете пред Доходното здание се спрях да опитам колбаси. Направи ми веднага впечатление вкуса на сушения свински бут, както и рекламната брошура с един усмихнат месар. Заговорихме се с хората […]


Виктория Мутафис

Целебните био фрешове на Виктория Мутафис

  Когато Виктория Мутафис ражда второто си дете и започва активно да се интересува от здравословните свойства на храната, и през ум не ѝ минава, че един ден ще превърне тази идея в свой малък бизнес. „Докато бях в отпуск по майчинство четях много по тези въпроси. Постепенно за мен […]


„Родопа милк“ споделя опит

  Коритото на Горна Арда е известно на повечето българи. Тук е създаден първият президиум на Slow Food в България през 2004 г., посветен на смилянския фасул. Но село Смилян е популярно и с още една кулинарна атракция – единствената по рода си мандра у нас, лицензирана да произвежда жълти […]


Годишни награди „Новите Успели“ за 2016 г.

  Приключи подборът на кандидатите в конкурса „Новите Успели” на 2016, организиран от Фондация LocalFood.bg, Slow Food в България, Национално Сдружение на Малките Семейни Ферми и Преработватели (НСМСФП) и Българска Асоциация Биопродукти с подкрепата на Фондация „Америка за България“. С удоволствие съобщаваме, че 7-те награди се присъждат на: „Хлебар Рангелов“, […]


Есен с мирис на лавандула

  Село Есен се намира в Коджа Балкан. Малките котловинни полета покрай Сунгурларе напомнят пейзажите от Тоскана. Така започва нашия разговор с Георги Ников, за силата на природата и аналогиите с перлата на селския туризъм в Италия. С Георги се познавам от няколко години, първите ни срещи бяха на фермерския […]

Есен с мирис на лавандула

VIM production

VIM production

  Мариана Мирчева е производител на растителни масла от Русе. Създава компанията „В и М Продуктион“ заедно с брат си. Постепенно асортиментът им се обогатява и сега произвеждат и продават студено пресовани масла от бадем, слънчоглед (шарлан), тиквено семе, коноп, сусам, чия, орехи и др. Компанията прави и брашна от […]