Контрол на храните


Насоки за технологична преработка и съхранение

Наръчникът дава насоки за технологичната преработка, условията и сроковете на съхранение на готовата кулинарна продукция във вашия малък обект. Технологичната обработка на суровините се извършва по начин, който осигурява запазването на качеството, хранителната и биологичната им стойност и не довежда до замърсяването им с механични примеси, химични вещества и микроорганизми […]


Насоки за транспорт и съхранение на храни

В този наръчник ще намерите насоки за транспорт и съхранение на храните във вашия хранителен обект. При съхранението на храните се осигуряват температурни условия, непозволяващи развитието на микроорганизми и синтез на токсини, които биха застрашили здравето на потребителите. За да бъде предотвратена развалата на продуктите, поддържането и непрекъсването на температурният режим […]


Насоки за входящ контрол на храните

  Този наръчник съдържа насоки за входящ контрол при доставката на безопасни суровини, храни и опаковъчни материали. Всички суровини, храни и материали имат отношение към качеството и безопасността, затова те подлежат на задължителен входящ контрол. В обекта се съхранява информация за доставчиците на всички храни. Проверката на постъпващите храни, които […]


Изисквания към изграждането и устройството на помещенията и технологичното оборудване

Този кратък наръчник може да използвате при стартиране на вашия микро бизнес. Целта му е да даде основна информация при избора на помещение и оборудване в началния етап на регистрация на обект за преработка и търговия на храни. В помещенията, в които се приготвят, обработват и преработват храни трябва да […]


Кратък пътеводител за регистрация на хранителен обект

  1. Намери обект с подходящо предназначение и статут. 2. Попитай в Общината за статута на помещението. Поискай от собственика Удостоверение за въвеждане в експоатация (Акт 16). Ако статута не отговаря на твоята дейност, налага се да го промениш. 3. Осигури условия в обекта: – За всички хранителни обекти – […]

Кратък пътеводител за регистрация на хранителен обект