Обучение за малки производители на храни във Велико Търново

 
С висок интерес и заявки за нови производства на храни премина обучителният семинар на фондация „ЛокалФууд.Бг“, който се проведе на 7 юли във Велико Търново. Инициативата за стартиращи компании от хранително-вкусовия сектор е част от поредицата безплатни обучения на фондацията, които имат за цел да подкрепят начинаещите предприемачи. На семинара във Велико Търново участваха производители от областта, както и такива от Габровско, Русенско и Шуменско. Голяма част от тях отглеждат зеленчуци и плодове, някои се занимават с производство на ядки, зърнени култури и пчелен мед, както и преработка на сурови продукти. Някои са „семейни“ производители – засега имат продукция само за лични нужди и за приятели, с планове да я увеличават и да продават.

Програмата на обучението включва основната информация, необходима за започване на собствен бизнес – документи за регистрация, условия за легализиране производството на храни, юридически консултации, правила при етикетирането, маркетинг и пласиране на готовата продукция, достъп до финансиране, връзки с медиите и комуникации. Еднодневните семинари са напълно безплатни и със свободен достъп. Досега „ЛокалФууд.Бг“ е организирала обучения във Варна, Бургас и Велико Търново, предстоят в Пловдив, София и Видин. Във всеки град се включва и представител на областната Дирекция по безопасност на храните, който също помага с практически съвети за изискванията при обектите за производство и продажба на храна и напитки.

Следващата поредица срещи в различните региони на България ще бъде през 2017 г. Обученията и безплатните услуги в рамките на проекта „ЛокалФууд.Бг“ се финансират и подкрепят от Фондация „Америка за България“. В рамките на проекта – поне до края на следващата година, голяма част от услугите по консултации ще са напълно безплатни за малките производители.

В тях влизат:

  • Консултации за необходимите документи за регистрация на обект
  • Юридически услуги
  • Изисквания при етикетирането и европейски регулации в сектора
  • Възможностите за финансиране на бизнеса
  • Маркетинг и достъп до крайния клиент
  • Връзки с обществеността и медиите

Крайната цел на „ЛокалФууд.Бг“ е създаването на мрежа от малки производители и крайни точки за продажба на храни и напитки в цялата страна. Сред основните предизвикателства, споделени от участниците във Велико Търново, са регистрацията на обектите им, достъпът до финансиране и достигането до крайния клиент. За улеснение на производителите предстои подготвянето на наръчник за регистрация с всички необходими документи, който ще бъде съставен с помощта на експертите от Българската агенция по безопасност на храните и качен на сайта на Фондацията Localfood.bg.

За достъпа до финансиране при малките и стартиращи компании по-подходящи са небанковите институции, различните форми за колективно набиране на капитал, както и европейските фондове. Кредитирането от банките може да стане на по-късен етап, тъй като там се изисква поне година – две история на кредитополучателя. Липсата на фермерски пазари и малкото места за директна продажба продължават да са проблем за много производители. Макар и бавно, това се променя, но все още има много работа, докато се стигне до възможността всеки клиент да има достъп до вкусна храна директно от производителя.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.