Село Прилеп се намира в сърцето на Батовската долина – в планина под равнината. Регионът е чудесен за пчеларство. Над селото започват полята на Добруджа, а наоколо има прекрасни гори и поляни с билки. За първи път посетих Прилеп и при семейство Михови“ през май 2014 г. Тогава те точно бяха открили своята медена ферма, в която има и музейна сбирка за историята на пчеларството. Няколко пъти съм ги засичал и преди това на фермерския пазар в Добрич. Близостта до морето и курортите „Златни пясъци“ и „Албена“ дава сериозни предимства за тях в работата им с туристи. В селото се намира и комплексът за селски туризъм „Чифлик Чукурово“. Въобще съществуват много предпоставки за добро развитие на бизнеса им в района.

Семейство Михови ни посрещат с медена пита и специални бонбони от шоколад и мед. Традиционно те предлагат беседа на гостите си, придружена с кратка дегустация на техни продукти. В асортимента им има много интересни предложения – хранителни продукти, козметика, билкови медикаменти – всички те на основата на меда.  На масата има и кана с цитрусова напитка с мед. След дългия път тези неща бързо ободряват.

Започваме разговора с Недялка Михова, която е в основата на идеята за медената ферма. Още си спомням как преди няколко години тя ми споделяше през какви трудности минава, за да финансира своята мечта. Тя е доказан пчелар, неколкократно печелила приза „пчелар на годината на Добруджа“. Благодарение на проект към местната инициативна група в община Добричка, тя успява да убеди финансиращия орган, че в създаването на малък семеен бизнес на село има смисъл и това ще носи приходи. Получава зелена светлина и започва да действа. Обаче се налага да изчака цели две години след откриването на медената ферма, за да получи обещаното финансиране. За да стартират бизнеса, фамилия Михови разчитат изцяло на своите усилия и спестени средства през годините. По образование Недялка е инженер по пътно строителство, но пчелите я завладяват за пчеларството преди повече от двадесет години. Съпругът ѝ помага в тази дейност. След като създават фермата в Прилеп, нейната дъщеря се мести в Добрич със съпругът ѝ, който е от Велинград. В онзи момент живеели в София. Те имат три малки деца, които също помагат през лятото на село. Наистина забележителна история за това как пчелите от двеста кошера могат да изхранват семейство от седем човека и да възраждат мечтата за живот в малкото добруджанско село.

За три години през пчелна ферма Михови са преминали хиляди посетители. Повечето от тях идват и си отиват, но някои се завръщат отново. Имат вече традиционни клиенти, някои от тях от различни краища на света. Всеки обича хубавата храна, а при тях грешка няма. Опитвал съм доста неща от тяхната продукция, напоследък най-вече на фермерския пазар във Варна. Но и аз се изненадвам, когато си говорим за новия им продукт, който според тях има изключително въздействие върху организма на човека. Нарекли са го „Апикомплекс – пет в едно“. Съдържа пчелен мед, проплис, пчелен прашец, пчелно млечице и търтееви личинки. Помага за различни болести, причинени от стреса в големия град – депресия, стрес и проблеми в развитието на децата. Може да се ползва като добавка към храната през цялата година, като не бива да се прекалява. Недялка Михова препоръчва по едно малко бурканче за децата, което може да стигне за един месец, но не повече от четири пъти в годината. За възрастни хора може и по-често, но трябва да се правят паузи между две бурканчета поне от десетина дни.

Аз си взимам едно бурканче и след една седмица ежедневна консумация усещам положителните му въздействия върху организма ми. Определено го препоръчвам на хора, които имат натоварена работа, независимо дали ползват тялото или ума си. А със семейство Михови се разделяме с обещанието пак да им гостуваме следващото лято. Може би тогава вече ще имат и нещо ново при тях, като например обучение за деца как се работи с пчели. Засега все още не смеят да го организират, защото съществува известна опасност от нежелани инциденти. Но пък за сметка това имат дни на отворените врати, както е било сега в началото на август за приятелите си от фермерския пазар във Варна. В двора си те имат няколко интересни експоната, сред които и пчелен кошер със стъклен корпус, където може да се види как работят пчелите.

Надявам се, че предстоят нови интересни неща около историята на семейство Михови с пчелите. Фермата работи всеки ден през топлите месеци на годината. Отворена е за посещения от 9 до 19 часа. Хубаво е да се обадите предварително, защото понякога хората са на пчелините, които се намират в близката околност и са пет на брой. Просто се обадете преди да ги посетите. Село Прилеп се намира на 45 км от Варна и на 30 км от Добрич.

Пчеларска ферма Михови
Село Прилеп, Област  Добрич
Недялка Михова – тел: 0878 64 93 76
Категории: Вдъхновения

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.